Tekol Mühendislik Trafo Kurulumu İzmir denildiğinde ilk akla gelen uzman bir firmadır.

Trafonun açılımı transformatördür. Halk dilinde daha çok trafo olarak kullanılır. Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını yapan sisteme verilen isimdir. Trafo, bu elektrik aktarımını elektromanyetik indüksiyonla gerçekleştirir. Trafoların kullanıldığı akımlar alternatif devre olarak geçer. Trafolar doğru akım devrelerinde kullanılmazlar. Trafolar; bir elektrik devresindeki gerilim ve akımı yükseltip düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı için kullanılır.

 

Trafoların Kullanım Amaçları

Trafo kurulumu İzmir firması olarak kurulumunu yapmış olduğumuz trafolar elektromanyetik indüksiyon yoluyla enerji aktarımını tamamlamak için kullanılır. Trafoların gerilimi arttırmasındaki amaç elektrik enerjisinin az bulunduğu yerlere elektriğin aktarılmasıdır. Yüksek akımla elektrik iletme işlemi çok ciddi boyutlarda güç kaybına yol açar. Bu nedenle güç kaybını önlemek için elektrik iletilirken gerilim yükseltilir ve akım düşürülür.

 

Trafonun Yapısı

Trafolar demir nüve ve sargılar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Trafo, silisli sacların üst üste konularak sıkıştırılmasıyla elde edilen nüve ve nüvenin üzerine sarılmış sargılardan oluşur. Bu sargılar primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olmak üzere 2 gruba ayrılır.

 

Trafolar Nasıl Çalışır?

Trafo kurulumu İzmir firması olarak her trafonun bir çalışma prensibi olduğunu belirtmemiz gerekir. Trafolar elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine iletilmesinden oluşur. Trafo, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüve üzerinde bulunan bobinlerin birinin üzerinde gerilim olduğunda nüve üzerinde manyetik akım meydana gelir. Oluşan manyetik akımın şiddeti sürekli değişir ve manyetik akım çıkış bobini üzerinde bir gerilim indüksiyonu yapar. Trafodaki çıkış sarım sayısı giriş sarım sayısından fazlaysa çıkış gerilimi giriş geriliminden daha yüksektir. Tam tersi durumunda ise giriş sarım sayısı daha fazla olur.

 

Trafo Çeşitleri Nelerdir?

Trafo kurulum İzmir firması olarak kurulumunu yaptığımız pek çok trafo çeşidi vardır. Her bir trafo kurulumu farklıdır. Trafoların çeşitleri kullanım alanlarına ve elektrik yüküne göre farklılık gösteriyor.  Nüve tipine göre trafo çeşitleri; çekirdek tipi, mantel tipi ve dağıtılmış tip olmak üzere 3 grupta incelenir. Kullanım amacına göre trafo çeşitleri; oto trafo, yalıtım trafoları, alçaltıcı trafolar, yükseltici trafolar ve ölçü trafoları olmak üzere 5 grupta incelenir. Bunların dışında çalışma ortamına göre ve faz sayısına göre trafo çeşidi vardır.

 

Nüve Tipine Göre Trafo Çeşitleri
  1. Çekirdek tipi
  2. Mantel tipi
  3. Dağıtılmış tip

Çekirdek Tipi: Çekirdek tipi nüveler, sargı yalıtımları daha iyi olduğu için aşırı güçlü ve yüksek gerilime sahip trafolarda kullanılırlar. Çekirdek tipi nüve tek gözlüdür. Trafolarda manyetik nüveyi oluşturan sac parçalarını yerleştirmek çok önemlidir. Bizler Trafo kurulum İzmir firması olarak bu konuda oldukça dikkatli davranmaktayız. Nüve yapımında sac parçalarını yerleştirirken ek yerlerini üst üste getirmemekteyiz.

Mantel Tip: Mantel tip nüvelerimizde sargılar orta bacağa sarılmaktadır. Çekirdek tipi nüvelerin tam tersi, alçak gerilimli düşük güçlü trafolarda kullanılır.

Dağıtılmış Tip: Dağıtılmış tip nüvelerimizin görüntüsü x harfine benzer. Dağıtılmış tip nüvelerde sargılar orta bacağa sarılıdır ve dört ayak tarafından donatılmıştır.

 

Kullanım Amacına Göre Trafo Çeşitleri

Oto trafo: Oto trafolarda tek bir sargı kullanılır. Oto trafolarda daha küçük boyutla daha çok verim elde edilir.

Yalıtım trafoları: Yalıtım trafolarının amacı iki devreyi birbirinden ayırmaktır.

Alçaltıcı trafolar: Alçaltıcı trafolar çok yaygın olarak kullanılır. Alçaltıcı trafolarda sekonder sargının gerilimi primer sargının geriliminden düşüktür. Cep telefonlarının ve şarjlı süpürgelerin şarj yerlerinde bu tip trafo kullanılır.

Yükseltici trafolar:  Yükseltici trafolarda sekonder sargının gerilimi primer sargının geriliminden yüksektir. Televizyonlarda yükseltici trafolar kullanılır.

Ölçü trafoları: Akım ve gerilim seviyelerinin yüksek olduğu bölgelerde ölçüm yapılması için ölçü trafoları kullanılır.

 

Trafolarda Yalıtım Sistemleri

Trafolar yalıtım sistemine göre iki gruba ayrılır; sıvı yalıtımlı trafolar, kuru tip trafolar. Sıvı yalıtımlı trafolarda yalıtımı sağlamak için hem sıvı hem katı yalıtım maddesi kullanılır. Katı yalıtım maddeleri arasında kraft, kâğıt, tahta, reçine sayılabilir. Katı yalıtımın görevleri;

  • Elektrik yalıtımını sağlamak
  • Mekanik dayanımı sağlamak
  • Trafonun içinde boş alanları doldurmak
  • Yağ akışını yönlendirmek.

Kuru tip trafolar; kuru tip trafolar da reçine veya vernik gibi katı maddeler kullanılır. Kuru tip trafolarda yangın gibi bir tehlike durumu söz konusu değildir. Soğutma, trafonun etrafında bulunan hava ile sağlanır.

 

 

 

Trafolarda Koruma Sistemi

Trafolarda koruma sisteminin 3 sebebi vardır; dışarıdan gelecek etkilere karşı trafoyu korumak, trafo arıza yaptığı zaman trafodaki ekipmanları korumak, trafonun çalışma işleyişini seyretmek.

Trafolar sürekli bakım gerektiren sistemler değildir, bunun yerine elektrik devrelerine bağlı olduklarından ve kesintisiz elektrik sağladıkları için pek çok koruma sistemine sahiptirler. Trafo üreten firmalar bu koruma sistemlerinin kalitesine ve personelin can güvenliğine önem vermektedir ve gerekli tedbirleri almalıdır.

 

Trafolarda Bulunan Korunma Ekipmanları

Basınç emniyet vanası: Basınç emniyet vanası trafo tankında oluşabilecek ani basınç yükselmelerine karşı trafoyu korur. Basınç emniyet vanası trafonun kapağına takılır. Trafo kazanı basınca maruz kalırsa vana açılır ve trafonun içindeki yağın azaltılması ile basınç azalır.

Bukolz rölesi: Yağ soğutmalı trafoların zarar görmesini önleyen bir emniyet aletidir. Gazların basıncı tehlike boyutuna ulaşırsa role alarm verir ve trafo devreden çıkarılır.

Kademe değiştirici koruma rölesi: Standart trafolar %5 gerilim ayarı yapabilecek şekilde tasarlanır. Kademe değiştirici sayesinde gerilim ayarının zarar görmesi engellenir.

Otomatik geri döndürmez valf: Trafonun herhangi bir yerinde yağ sızıntısı olursa bu valf sayesinde daha fazla yağ kaçağının oluşması önlenir.

Parafudr: Faz iletkenleri ve topraklama arasında bulunur. Aşırı voltaj ve gerilimlere karşı trafoyu korur.

Yağ sıcaklık göstergesi: Trafolarda bulunan yağlı bölgelerin sıcaklığını gösterir.

 

Trafo Kurulumu Nasıl Yapılır?

Trafo kurulumunu gerçekleştirmemiz için öncelikle elektrik iç tesisat projesinin çizilmesi gerekir. Çizilen proje ile enerji izninin alınması için talep edilecek güç belirlenmelidir. Sonra, ilçe veya bölge müdürlüğüne projeyi sunup enerji izni için başvuru yapılması gerekir. Onaylanan enerji izni kâğıdı ile enerjinin hangi hattan ne şekilde alınacağı ile ilgili bilgi almak gerekir. Öğrenilen bilgiler ışığında OG trafo projesi çizilir ve elektrik dağıtım şirketinin onayına gönderilir. Dağıtım şirketinden onay alındıktan sonra proje için gerekli malzeme tedarik edilir ve saha montajı yapılır. Bizler Trafo kurulum İzmir firması olarak işimizi en iyi şekilde yapıyoruz.

trafo kurulumu izmir, izmir trafo kurulumu, trafo kuran firmalar izmir, izmirde trafo kuran firmalar, trafo kurulum fiyatları izmir, izmir trafo kurulumu yapan yerler

 

Önceki İçerikProje Hizmetleri
Sonraki İçerikMekanik Tesisat İstanbul